הורים גרושים בימי קורונה – משבר הקורונה גורר אחריו את הצורך להתנהל אחרת בכל תחומי החיים, הורים גרושים נמצאים לרוב ביחס טעון ומורכב גם כך אך בתקופה זו המתיחות מועצמת. ולכן כל הצדדים חייבים לגלות יותר גמישות והבנה. לצד הבנה כי מגפה או בידוד אינה מורידה מהאחריות ההורית. במידה וההורה הגרוש נמצא בבידוד, הדבר אינו פוטר אותו מאחריות על הילדים. והוא מחויב לדאוג להם בדיוק כפי שהיה דואג כשהוא נמצא בחופשת מחלה או בחו"ל.
דוגמה נוספת מגיעה מכיוון של העולם הכלכלי, במידה ומצבו של אחד ההורים מתערער עקב השפעות הקורונה (ירידה בהכנסות / הוצאה כפויה לחל"ת) מתעוררות סוגיות כלכליות בין בני הזוג הגרושים בנושא המזונות. במקרה זב, כדי להגיע להסכמות לתקופת המשבר, מציעה לכם שלא לעשות התחשבנות בתקופה זו ולא להעלאת דרישות כספיות כאלו ואחרות כדי "לפצות" על הזמן העודף ששהיתם עם הילדים. מחר אתם יכולים להיכנס לבידוד, ואז יתחשבנו אתכם. בכל מקרה של הסכמה יש לעגן אותם בכתובים באופן ברור על מנת להימנע מבעיות עתידיות. הסכם כזה יכול להיות מסוכם בין בני הזוג לתקופה מסוימת ורק במידה שלא מגיעים להסכמה, ניתן לפנות לבית משפט. למען הסר ספק, עד להסכמה אחרת חוזה הגירושים מחייב !!!
בטחון פסיכולוגי של הילדים מחייב אתכם ההורים להיות קשובים לצרכים שלהם, לא לשחק משחקים או להעמיד גבולות בתקופה זו, אפשרו להורה המבודד קשר טלפוני חופשי עם הילדים.
מה קורה אם יש חילוקי דעות באשר להתנהלות עם הילדים סביב מגפת הקורונה?
לעיתים קרובות זוגות שהתגרשו עשו זאת בדיוק גם בגלל חילוקי דעות בנושא אופן החינוך והגידול של הילדים, המחלוקות הללו לא נעלמות לאחר הגירושין, ובלא מעט מקרים קיים קושי להגיע להסכמות של שני הצדדים, בתקופה זאת המחלקות הללו מקבלות משנה תוקף בסוגיות היום יום, האם להתיר לילד לצאת לחצר ? האם להתיר לו להיפגש עם חבר ? האם מותר לצאת לרופא ? כמה "זמן מסך" מותר ? ועוד שאלות מגוונות. חשוב מאוד בתקופה זו לנסות להתפשר ולהגיע להסכמות. חשוב להציג חזית אחידה מול הילדים. ברור שכל הורה רואה ומרגיש את המשבר בצורה אחרת, אחד מרגיש חרדה וסכנה קיומית והשני מרגיש שכולם היסטרים ללא צורך, חשוב לשדר לידלים יציבות ושאתם עושים הכל לשמור על בטחונם ושאתם תמיד שם בשבילם.
אם לא מצליחים, וקיימת תחושה של אין מוצא ניתן לפנות לבית המשפט למתן צווי מניעה לצורך הפחתת סיכונים. חשוב לזכור שבהליך של יישוב סכסוך ניתן לקבל סעדים זמניים באופן מהיר. אופציה נוספת היא לפנות לתיאום הורי, לסיוע בתיווך והסכמות.
מה בנוגע להשבתת מערכת החינוך ?
חלק מההתנהלות החדשה של התקופה קשורה בהשבתת מערכת החינוך, ברור שכל הורה אחראי לילדים בזמן המשמורת שלו ועליו לוודא שהילדים מתחברים למערכות הלמידה מרחוק על מנת לייצר שגרת לימודים, למורת האמור, אנחנו נמצאים בתקופה יוצאת דופן וחריגה שמחייבת את ההתגייסות של שני ההורים.
במקרה של מחלוקת שלא ניתן לגשר עליה, ניתן להגיש בקשה מתאימה לבית המשפט לענייני משפחה.
מה קורה במידה והילד חולה או שצריך להישאר בבידוד ?
כאשר ילד צריך להישאר בבידוד מכל סיבה, נשאלת השאלה אצל מי ישהה? האם אצל האב או אצל האם? אין לכך תשובה ברורה מאחר שלא נכתב סעיף כזה (סעיף המתייחס למגפה עולמית) בהסכם הגירושים שנכתב ונחתם טרום תקופת הקורונה.
ההמלצה שהילד ישהה בבית "העיקרי", כמובן שגם ההורה השני זכאי ורשאי לראותו ויש למצוא לכך הסדר ברור אשר מחד אינו מסכן את הציבור ומאידך מאפשר להורה שאינו משמורן הסדרי שהות עם הילד/ים.
במידה ומדובר במשמורת משותפת ממליצה שההורים יגלו גמישות וימנעו ממאבק במטרה לסייע לילדים לעבור את התקופה בתחושת בטחון, הסכם ברור וכתוב (לא בע"פ) אשר מחד אינו מסכן את הציבור ומאידך מאפשר להורה שאינו משמורן הסדרי שהות עם הילד/ים.
מיותר לציין שמאחר וזו תקופה שקצובה בזמן אין סיבה לריב וניתן להגיע להסכמות שהצד שלא שהה עם הילד בהיותו בבידוד יכול לקבל פיצוי במועד אחר. התנהגות נבונה ומעשית תהיה גמישות ולאו דווקא עמידה דווקנית ודקדקנית על זכויות.
מה יקרה אם בעתיד המדינה תיכנס להסגר מלא ?
במצב של החמרה והחלטת הממשלה שהמדינה כולה תיכנס להסגר יש להישמע להוראות ולא לשנע את הילדים, זה כמובן אינו תירוץ למנוע את הסדרי ראיה. אפשרו תקשורת חופשית בין הילדים להורה השני.
מה הכי חשוב ?
חשוב מאוד לגלות הבנה למצב חדש, לנסות להימנע מעימותים מיותרים לאפשר לתקופה הקשה לחלוף, ההבנה שהילדים נמצאים בחוסר ודאות ולעתים חרדה מחייבת את ההודים לנהוג באופן אחראי, תומך, אחיד ויצב במטרה להגן על בריאותם של הילדים.
החלטה מסכנת חיים
במקרה שאחד ההורים חש כי הצד השני עשוי לקבל החלטה חד צדדית מסכנת חיים של הילדים ראוי ונכון לפנות לבית המשפט כגון במצב בו הורה מתעקש לקחת עמו בזמנים אלו את הילד לחו"ל או לחופשה במסלולי הקורונה.